Deze week is het in Vlaanderen de week tegen het pesten. Volgens Kies kleur tegen pesten blijkt dat nog altijd één op de zes kinderen het slachtoffer worden van pesterijen. Één kind op dertig heeft er zelfs dagelijks mee te maken(!!!!). We kunnen dus wel stellen dat (cyber)pesten nog altijd een groot probleem is. Pesten snijdt diep en daarom is het vanaf vandaag, 5 februari, tot volgende week vrijdag de 12e de Vlaamse week tegen het pesten. Pesten is NIET OKAY en we moeten er met zn allen ALLES aan doen om dit te voorkomen en te stoppen.

Zet jij ook vier stippen op je hand die staan voor de 4 afspraken tegen pesten?

·         Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!

·         Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.

·         Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!

·         Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Veel scholen in Vlaanderen besteden de komende week extra aandacht aan pesten. Als ouder kun je daar mooi op aansluiten. Door bijvoorbeeld samen naar het lied ‘Iedereen in positie? Stip it, stip it come on and stip it!” te beluisteren en met je kind te praten over pesten. Weet hij/zij wat er allemaal onder valt? Veel kinderen weten wel dat iemand een duw geven op het schoolplein en herhaaldelijk buitensluiten pesten is, maar weten ze ook wat cyberpesten inhoudt? Ben je daarnaast leerkracht, chiro leider of train je een groep kinderen bij een sportclub? Kijk dan ook eens op de website van kies kleur tegen pesten (www.kieskleurtegenpesten.be) en check de toffe activiteiten die ze bedacht hebben voor meer verbinding. Wellicht is niet alles nu praktisch uitvoerbaar door de Corona maatregelen, maar je kunt het zeker opslaan en er op een later moment op terugkomen, toch? Werken aan verbinding en zorgen dat er niemand gepest wordt is immers altijd een goed idee!

Mocht je kind gepest worden en heb je het idee dat je er alleen niet uitkomt? Dan help ik jullie graag verder. Door middel van coaching en/of  individuele Rots & Water weerbaarheidstraining kunnen we ook jouw kind meer zelfvertrouwen geven en zorgen dat het beter voor zichzelf durft en kan opkomen!