5 G- schema

Tegenwoordig denkt iedereen bij 5G direct aan straling en mobiel netwerk, maar ik bedoel het 5 G- schema vanuit de cognitieve psychologie. Vanuit de cognitieve psychologie gaat men er vanuit dat irrationele gedachten zorgen voor disfunctioneel gedrag, waaronder vermijdingsgedrag of faalangst. De 5 G’s staan voor:

  1. Gebeurtenis: Wat is er precies gebeurd?
  2. Gedachte: Wat dacht je?
  3. Gevoel: Wat voelde je?
  4. Gedrag: Wat deed je?
  5. Gevolg: Wat was het gevolg?

Door een 5 G– schema in te vullen kun je achterhalen waar je gedrag vandaan komt. Gedrag is namelijk altijd een reactie op een bepaalde gebeurtenis. Deze gebeurtenis maakt vervolgens iets in jou los waardoor er bepaalde gedachten bij je opkomen en je een bepaald gevoel krijgt. Door een 5 G- schema in te vullen krijg je inzicht in het verband tussen wat je denkt, voelt en doet. Het ingevulde schema vervolgens een helder beeld van je niet-helpende gedachten. Stap twee is om deze niet- helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten.

Dit omzetten naar positieve gedachten klinkt eenvoudig maar vergt, vooral in het begin, behoorlijk wat oefening. Ik leer je daarom ook ontspanningsoefeningen en we kunnen bijvoorbeeld een mantra bedenken die je bij jezelf herhaald als je het even niet meer weet zodat je niet in paniek raakt. Faalangst is lastig en kan voor behoorlijk wat problemen zorgen. Echter, met de juiste begeleiding en zodra je eenmaal doorhebt hoe je je eigen denken positief kunt beïnvloeden is het goed aan te pakken en kun je er helemaal vanaf geraken! De begeleiding is altijd individueel en daardoor volledig afgestemd op de noden van je kind. Op deze manier werken we het meest effectief en zal er al snel verbetering optreden.