Vandaag is het complimentendag een dag die gaat om oprechte aandacht en waardering. We nemen tegenwoordig heel vaak dingen voor ‘gewoon’ aan, maar sta je er wel eens stil bij wat een ander allemaal voor je doet? Geef jij die persoon wel de waardering die het verdient? Vandaag gaat het om het geven van oprechte complimentjes die recht uit je hart komen! Vind je het lastig om oprechte complimenten te geven? Lees dan even verder, met onderstaande tips weet ik zeker dat je iemand vanmiddag nog een heel oprecht compliment kunt geven!

  1. Geef je compliment altijd in de ik-vorm. Bijvoorbeeld ‘ik vind het knap hoe jij ….’
  2. Maak je compliment concreet. Dus zeg niet ‘omdat je altijd zo aardig bent’ maar leg uit wat jij onder aardig verstaat. Dus ‘ik vind het geweldig dat je mij altijd helpt met mijn huiswerk en tijd voor mij vrijmaakt als ik even een luisterend oor nodig heb.’
  3. Een compliment is doorgaans voor één persoon, dus geef het dan ook aan die persoon. Een compliment voor een groep komt bij de individuele leden van die groep meestal niet heel erg aan. Wil je wel een compliment aan een groep geven? Noem dan de namen, zo maak je het alsnog persoonlijk.
  4. Doe het op een manier die bij jou past: spreek het uit, zing, teken, schilder, schrijf, dicht, het is niet snel te gek.
  5. Maar denk ook aan de ander en hoe die het compliment zal ontvangen.
  6. En tot slot overdrijf niet. Als je dat teveel doet kan het onoprecht overkomen en dat is nou juist niet de bedoeling.

Kinderen vinden het ook heel fijn om complimentjes te krijgen of te geven. Het is mooi als je thuis een complimentenmomentje kunt maken en elkaar regelmatig op een vast moment een welgemeend complimentje geeft. Welgemeende complimenten zorgen voor de aanmaak van dopamine in je lichaam en geven je een goed gevoel. Je zelfvertrouwen en energielevel krijgen er een boost door en een mooi compliment kan lang blijven hangen. Daarnaast is het de kunst om de complimenten te leren aan te nemen met een simpel ‘dankjewel’ zonder erop te reageren.