Morgen, 2 juni, is het dan zover alle basisschoolkinderen mogen weer naar school mogen. Veel kinderen zullen er onwijs naar uit kijken, terwijl anderen wellicht wat zenuwachtig zijn of wellicht ronduit geen zin hebben.

Kinderen vinden het vaak nog lastig om goed te omschrijven wat ze voelen, ze kunnen er niet altijd de juiste woorden voor vinden. In hun gedrag zul je wel kunnen merken dat ze ergens mee bezig zijn in hun hoofd. Ik vermoed zomaar dat er vanavond heel veel kinderen niet zullen kunnen slapen. Van de spanning, van verdriet, van zenuwen. Als ouders kunnen we onze kinderen helpen door ze woorden aan te reiken waarmee ze kunnen vertellen hoe ze zich voelen. Een gevoelsmeter kan hierbij ook helpend zijn (check Google en je krijgt er honderden). Daarnaast is het, naar mijn idee, van belang dat wij als ouders niet boos worden. Het is een hele vreemde situatie waarin we ons met elkaar bevinden en ook kinderen merken en voelen dat.

Hoewel ze morgen dan weer naar school mogen is het daar nog niet zoals ‘gewoon’. Waarschijnlijk heb jij ook vanuit school een bericht ontvangen met hoe ze de lessen Corona- proof weer willen opstarten en heb je dit ook met je kind besproken of ga je dat nog doen. Dit kan vragen oproepen bij kinderen en sommige kinderen zullen er wellicht ook angstig door worden. Probeer je kind zo goed mogelijk voor te bereiden en geef hen ruimte om erover te praten. De vragen en gevoelens van je kind mogen er zijn en je hoeft niet op elke vraag een pasklaar antwoord te hebben. Ik weet het niet is ook een antwoord. Kijk wel of je een manier kunt bedenken waarop je, samen met je kind, achter het antwoord kunt komen. Misschien kun je school een mail sturen, het morgen vragen aan de juf of komen jullie er vanzelf achter morgenochtend.

Ik wens jullie allen nog een hele fijne zonnige dag en veel succes en plezier morgenochtend!