Hoewel ik in verband met de Corona maatregelen nog geen trainingen kan inplannen wil ik jullie vandaag wel alvast wat meer vertellen over de Rots & Water training en de wijze waarop ik deze aanbied.

Rots & Water is een weerbaarheidstraining. Een training waarin kinderen leren om op een goede manier voor zichzelf op te komen. Bij PalmCoaching is deze training (tenzij aangeboden op scholen) altijd in kleine groepen. Op die manier zal er voor elk kind voldoende aandacht zijn en ruimte om te groeien.

De Rots & Water training is een actieve training. De kinderen doen actief mee. We beginnen altijd met de Rots & Water groet. Die staat voor respect voor jezelf, de ander en de regels. Onwijs belangrijk want waar wordt geoefend gaat ook wel eens iets mis, waardoor je over de grens van een ander gaat. Een tweede kenmerk van de training is dat we alle oefeningen kort met elkaar bespreken en koppelen aan ons dagelijks leven. Op deze manier kan dat wat we geleerd hebben vrijwel direct toegepast worden in de praktijk! En dat is natuurlijk waar het allemaal om draait, nieuwe gedrag stimuleren zodat je kind weerbaarder wordt. Een derde kenmerk is de evaluatie aan het einde van elke les. De kinderen krijgen een eigen evaluatieboekje en vullen daar wekelijks op in hoe ze de training ervaren hebben. Mooi om het leerproces te volgen en belangrijk voor mij om te kijken of dat wat ik ze wil leren daadwerkelijk aankomt.

Herkennen en erkennen van grenzen komt nadrukkelijk terug tijdens de training. Kinderen leren duidelijk STOP! te zeggen en we bespreken hoe we erop kunnen reageren als een ander dit niet accepteert. Dit is voor alle kinderen fijn, maar ik heb gemerkt dat kinderen die gepest worden hier extra baat bij hebben. Naast eigen grenzen erkennen, leren kinderen ook de grenzen van anderen herkennen. Ze leren beter letten op dingen als oogcontact, stem en lichaamshouding. Zegt de ander echt ja of straalt zijn houding iets anders uit? En hoe duidelijk geef je dat eigenlijk zelf aan? Kinderen die soms een ander kind pesten vinden dit vaak lastig. Maar maken een enorme positieve ontwikkeling door als ze hier eenmaal actief mee aan de slag gaan.

Rots staat voor standvastigheid, vasthouden, op je plek blijven staan. Daar tegenover staat Water oftewel meebewegen. Tijdens de training leren kinderen hoe ze in elke lastige situatie kunnen kiezen. En dat is gelijk een volgend belangrijk punt. Kinderen leren bewust te kiezen tussen één van deze twee. Waarom kies je ervoor om in de ene situatie (standvastig) te blijven staan terwijl je er een volgende keer voor kiest om weg te lopen, maar dan wel zo weg te lopen dat de ander merkt dat je dit weloverwogen doet: Sterk weglopen dus.

Na afloop van iedere training ontvang je als ouder een korte update over dat geen wat we gedaan hebben. Ik geloof erin dat je kind nog meer uit de training kan halen als jullie thuis op de hoogte zijn van wat hij/zij geleerd heeft. Daarnaast begrijp je dan soms ook beter waar bepaald gedrag vandaan komt. STOP! zeggen tegen je moeder als je iets niet wilt mag niet, maar bijna elk kind probeert het toch ten minste éénmaal in de week volgend op de les waarin we dit uitgebreid bespreken. Door jou, als ouder, hierover te informeren kun je hierop anticiperen. Mocht er in de periode dat je kind de Rots & Water training volgt dingen gebeuren die we wellicht mee kunnen nemen in de training, neem dan vooral contact met mij op. Ik kijk dan op welke manier we het kunnen inpassen in de lessen. Op die manier pakken we actuele situaties gelijk op en leren alle deelnemende kinderen er iets van!

De training bestaat uit acht bijeenkomsten en is voor kinderen van het eerste tot het zesde leerjaar. Ik deel de kinderen in op leeftijd. Mocht je interesse hebben in de Rots & Water training, neem dan via het contactformulier of pb contact met mij op. Zodra ik data heb voor de eerst volgende training zal ik je dan contacteren.