We moeten nog twee weken langer binnen blijven, nog langer geen contact met familie en vriendjes. Ik hoor telkens om mij heen dat velen dat toch wel de grootste uitdaging vinden van de coronamaatregelen. De afgelopen jaren woonde ik op Curaçao, mijn familie en een groot deel van onze vrienden woonde in Nederland. Hierdoor zijn we erg creatief geworden met het gebruik van de telefoon/laptop. Ook nu we in België wonen is het voor ons nog altijd niet haalbaar om de familie wekelijks op te zoeken. Het gemis van onze dierbaren door de coronamaatregelen voelt daardoor voor ons minder heftig, we zijn het gewend. Dit betekent uiteraard niet dat we niet regelmatig contact met onze familie/ vrienden hebben. Daarom deel ik deze keer een aantal van onze life-hacks om in goed contact te blijven met familie en vrienden.
Toen onze oudste dochter 4 jaar was vertrok haar beste vriendinnetje en buurmeisje terug naar Nederland. Beide dames waren hier erg verdrietig over, ik maakte een mooi fotoboek vol herinneringen zodat ze elkaar niet zouden vergeten. Tijdens onze vakantie twee maanden later zochten we elkaar op en de meiden waren drie dagen onafscheidelijk. Terug op Curaçao miste onze dochter haar vriendin ontzettend en samen met de moeder van haar vriendin besloten we de dames wekelijks te laten videobellen (inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en bellen ze nog steeds zeer regelmatig).
Videobellen kan onder andere via Messenger (tot max 8 personen tegelijk), Skype (max 10 personen) of WhatsApp (max 4 personen). Voor veel kinderen jonge kinderen werkt het niet om naar elkaar te kijken en elkaar dan te vertellen wat ze hebben gedaan of nog gaan doen. Ze vinden het vooral interessant om naar de ander te kijken. Je kunt daarom bijvoorbeeld afspreken dat één kind iets laat zien of iets vertelt wat hij/zij graag kwijt wil. Terwijl de ander(en) kijken en luisteren. Wat hier ook altijd een hit is, is samen met hetzelfde speelgoed spelen. Dit werkt onder andere erg goed bij kleien, bouwen met blokken of lego/duplo en kleuren. Activiteiten die ze vanuit één plek kunnen doen zonder ervoor rond te hoeven lopen.
Daarnaast kunnen er samen spelletjes gespeeld worden, zoals steen- papier-schaar, yahtzee, of het raden van een object aan de hand van een beschrijving. Ook leuk is hints of woordslang, waarbij je telkens een nieuw woord zoekt binnen hetzelfde thema met de laatste letter van het voorgaande woord (denk aan het thema dieren, iemand begint met Aap de volgende zegt dan Panter, dan Rat, etc, etc). Als laatste is Bingo ook leuk om online te spelen, met de hele familie? Één iemand leest de cijfers op en de anderen zitten thuis voor hun scherm en strepen hun bingoblaadje af.
Een andere leuke bezigheid is laten voorlezen door de opa’s, oma’s, ooms of tantes. Zij kiezen het boek en op de afgesproken tijd bellen ze. Je zet je kind simpelweg voor het scherm neer en aan de andere kant wordt er een verhaal voorgelezen door iemand die je kind erg graag ziet.
Moet je als ouder echt met je werk bezig maar heeft je kind telkens vragen of ondersteuning nodig bij het huiswerk? Kijk dan of je de oefenbladen door kunt sturen naar opa of oma of iemand anders in je omgeving die tijd over heeft en je kind digitaal wil helpen. Op deze manier vang je eigenlijk twee vliegen in één klap want jij kunt rustig aan het werk terwijl je kind bezig is met z’n huiswerk zonder dat hij/zij jou komt storen omdat ze het niet begrijpen.
Wat ook leuk is, is om via filmpjes vriendjes/ vriendinnetjes uit te dagen. Bij onze dochter in de klas gebeurde dat al door een parcours door het huis en de tuin te maken. Die vervolgens gefilmd werd terwijl het kind het parcours liep, kroop, klom, rolde. Tevens daagden ze elkaar uit met eenvoudige proefjes zoals de bellenblaas slang. Het is ook leuk om kinderen in beide huizen op hetzelfde moment om iets te laten zoeken. Bijvoorbeeld pak allebei zo snel mogelijk 3 knuffels, een garde en een emmer (uiteraard moeilijker/ makkelijker maken afhankelijk van de leeftijd van het kind). Oudere kinderen kunnen elkaar raadsels geven of cryptische omschrijvingen die dan aan het einde van de dag opgelost moeten zijn.
Hopelijk heb ik jullie met deze tips weten te inspireren om eens op een andere manier contact te hebben met familie en/of vrienden. Ik hoop daarnaast dat het jullie kind(eren) helpt om de coronamaatregelen vol te houden. Blijf in uw kot en blijf gezond!
Lieve groet,
Tineke- PalmCoaching