Zo, de eerste schoolweek zit erop! Ik hoop dat jullie kind(eren) met net zoveel plezier terug naar school zijn gegaan als de mijne. Maar, het was wel wennen. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie thuis ging, maar ik hoorde om mij heen wel dat ik niet de enige was die er weer even ‘in’ moest komen:  vroeger opstaan, broodtrommels klaarzetten, tasjes pakken, kinderen wekken en op tijd aangekleed en gevoed op school afzetten. In de namiddag haalde ik ze op vol verhalen, maar ook erg moe.

Ik weet niet hoe jullie kinderen zijn als ze moe zijn, maar hier is het veel hangen, mopperen en huilerig. Ik had met ze te doen, die kleine bengels. Zoveel nieuwe indrukken: alle vriendjes weer zien, wennen aan de nieuwe klas en juffrouw en er gebeurt zoveel op zo’n dag! Ze waren gewoon super vermoeid als ze thuis kwamen en wisten niet zo goed wat ze dan wilden. Eigenlijk was alles teveel en vooral van elkaar konden ze even niet zoveel hebben.

Donderdag bedacht ik ‘dit moet anders’ en vandaag wil ik met jullie delen hoe ik het sinds donderdag probeer te doen. Overigens geen garantie op succes, maar ik merk wel meer rust hier in huis.

  1. Indien mogelijk probeer zoveel mogelijk voorbereid te hebben. Ik merk dat het onwijs scheelt als het avondeten al grotendeels klaar staat voor ik de kinderen ga ophalen (ik doe de voorbereiding in de ochtend of kook grote porties in het weekend die ik makkelijk uit de vriezer kan halen). Daarnaast leg ik de pyjama’s al klaar zodat het avondritueel ook meer ontspannen begint.
  2. Wij proberen ons in de namiddag te houden aan het principe één ouder, één kind. Dit werkt niet helemaal perfect want papa komt iets later thuis dan ik met de meiden, maar door beide echt even de tijd te nemen en te luisteren naar één kind kunnen ze ongeremd vertellen zonder dat hun zus hen onderbreekt. Uiteraard wisselen we na een tijdje en het is niet zo dat we hen dit opleggen, we proberen het een beetje natuurlijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld door aan één van de meiden te vragen of ze zin hebben om even te helpen met tafel dekken of dieren verzorgen.
  3. Kijk voor een rustige activiteit voor de tijd tussen thuiskomen en het avondeten. Een activiteit die niet veel van ze vraagt en die ze, bij voorkeur, alleen kunnen doen. Hierbij kun je denken aan even rustig op je eigen kamer spelen, kleuren, puzzelen of tv kijken. Kijk vooral wat je kind leuk vindt en waar het goed bij kan ontspannen.
  4. Kijk of je vroeg kunt eten. We eten al rond 17uur. Uiteraard is dit niet voor iedereen haalbaar, maar als het wel mogelijk is kijk dan of je vroeg kunt eten. Wat ook prettig kan zijn indien je pas laat thuis bent is om je kind op school de warme maaltijd te laten genieten. Hier halen ze een hoop energie uit die ze gedurende de middag goed kunnen gebruiken. En een broodmaaltijd op tafel zetten is sowieso een stuk sneller!
  5. Accepteer dat ze moe zijn en daardoor minder kunnen hebben. Verwacht niet teveel van ze. Probeer bij jezelf na t gaan hoe jij je voelde toen je de eerste weken thuiskwam van je nieuwe baan. Je schopte waarschijnlijk je schoenen uit en zakte op de bank. Dus geef ze wat tijd en ruimte om het op hun eigen tempo te doen.
  6. Plan niet teveel naschoolse activiteiten en probeer ook in de weekenden nog wat tijd vrij te houden die ze zelf mogen invullen.
  7. En de laatste tip is zorg dat je zelf uitgeslapen bent. Als je zelf erg moe bent kun je minder veel van je kinderen hebben waardoor het lijkt alsof ze nóg lastiger/ uitdagender zijn. Dit is, in de meeste gevallen niet het geval, maar doordat je zelf niet zoveel kunt hebben zul je het wel zo ervaren.

Ik hoop dat deze tips ook bij jullie thuis voor een meer ontspannen sfeer zorgen in de namiddag. Ook fijn om te weten is dat alles weer went en dat de meeste kindjes over een paar weken weer helemaal in het schoolritme zitten en dan weer veel meer kunnen hebben!