Veel kinderen vinden het een uitdaging om zichzelf complimentjes te geven over hun uiterlijk of kwaliteiten. Als je een kind vraagt wat ze mooi aan zichzelf vinden of waar ze goed in zijn, dan noemen dan dingen als ‘mijn shirt of mijn schoenen’. Maar wat ik eigenlijk bedoel is hun glimlach, hun voeten die ze de hele weg gedragen hebben tijdens de wandeling of hun behulpzaamheid of hun geduld. Ik denk dat het voor ieder mens goed is om bewust bezig te zijn met je kwaliteiten en met wat jouw uniek maakt en de basis hiervan ligt in de kinderjaren. Door een kind van jongs af aan bewust te maken van zn sterke kanten, in zichzelf te geloven en te zien hoe mooi hij/zij is krijg je zelfverzekerde kinderen. In mijn coaching besteed ik hier veel aandacht aan. Ik onderzoek altijd de kwaliteiten van het kind door middel van het kwaliteitenspel en gebruik deze vervolgens om de uitdagingen aan te pakken.

Ook thuis kun je je kind bewust maken van zijn kwaliteiten en schoonheid. Je kunt bijvoorbeeld iedere ochtend (middag/avond) met je kind voor de spiegel gaan staan en je kind laten benoemen wat het mooi vindt aan zichzelf. Uiteraard mag je daarbij ietsiepietsie helpen! In het begin zullen kinderen dit onwijs lastig vinden en het geeft ze wellicht ook een ongemakkelijk gevoel. Maar, zet door! Je zult zien dat je kind na een tijdje zichzelf positiever gaat bekijken en minder voor zichzelf wordt. Eventueel kun je de mooie dingen die jullie samen zien nog extra op een post-it schrijven en die naast of op de spiegel plakken. Dit maakt het geheel nog visueler en helpt je kind op een dag dat hij/zij het even niet zo goed weet.

Wat ook leuk is om je eigen kwaliteitenspel te maken. Hiervoor schrijf je allemaal kwaliteiten op verschillende briefjes en laat je je kind er één trekken. Vraag hem/haar waarom deze kwaliteit bij je kind past of waarom niet. Het is ook leuk om samen een collage te maken waarin je sterke punten naar voren komen. Denk aan woorden uit tijdschriften geknipt die bij je passen en plaatjes/ foto’s die laten zien wat mooi aan je kind is. Mocht je er anderen bij willen betrekken dan kun je een rondje tekenen of uitknippen en dat wordt dan de zon. De stralen zijn allemaal kwaliteiten en dingen die mooi zijn aan je kind. Hoeveel zonnestralen kunnen jullie bedenken?

Een positief zelfbeeld helpt je kind om beter te relativeren en in zichzelf te blijven geloven, ook als iets even niet onmiddellijk lukt.

Mocht je kind, ondanks bovenstaande suggesties een laag zelfbeeld houden en zou je dit anders wensen? Ik help je graag, neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.