Hoe zie jij jezelf? Hoeveel kwaliteiten van jezelf kun jij moeiteloos benoemen? Kun jij jezelf op een willekeurig moment een complimentje geven? Ik kom in mijn werk veel kinderen tegen die niet verder komen als ‘ik heb mooi haar’ of ‘ik kan goed kleuren’. Absoluut ook iets om trots op te zijn, maar ik zou het ieder kind zo gunnen om toch tenminste vijf kwaliteiten van zichzelf te kunnen benoemen en omschrijven. Daarom start ik altijd de eerste coaching met een spel waarin we op zoek gaan naar de kwaliteiten van het kind. Waar ben je goed in? We starten met kwaliteiten als grappig, zorgzaam, begripvol, sportief, zelfstandig en vrolijk. Daarna mogen ze hun woordspin verder invullen met dingen die ze nog meer goed kunnen: kleuren, tekenen, rekenen, lezen, maar ook mama helpen, gamen of buiten hutten bouwen. Het is keer op keer geweldig om te zien hoe verwonderd en blij ze zijn. ‘Wow, ik kan eigenlijk echt wel heel veel wél he?’ zijn een jongentje laatst tegen mij.

Wat ik de kinderen ook graag laat doen is zichzelf natekenen. Ik geef ze een spiegel en een blad met enkel de omtrek van een hoofd erop en laat ze dan zichzelf natekenen. Mooi om te zien hoe ze hun eigen gezicht plots gaan bestuderen en beseffen dat hun ogen niet ‘gewoon’ blauw zijn maar eigenlijk een soort grijs- blauw!

Hoe kun je nou als ouder bijdragen aan een positief zelfbeeld van je kind? Het allerbelangrijkste is geef ze je onverdeelde liefde en aandacht. Laat ze zien dat je er voor ze bent en geef ze vertrouwen. Leer ze dat fouten maken mag en dat je er altijd voor ze zult zijn. Benader je kind positief en geef complimenten die gericht zijn op het proces/ de inspanning die het kind geleverd heeft zoals ‘Ik kan zien dat je geoefend hebt’. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die regelmatig procesgerichte complimenten krijgen een lastige situatie minder snel uit de weg gaan. Het is ook altijd goed om je kind te stimuleren om nieuwe dingen te proberen. Veelal is een nieuwe situatie heel spannend maar als het lukt zal het een boost zijn voor het zelfvertrouwen en zelfbeeld van je kind! Lukt het onverhoopt niet dan kun je samen op zoek naar hoe het een volgende keer wel kan lukken. Luister naar je kind en neem hem/ haar altijd serieus. Hoewel het soms in onze ogen zeer overdreven of zelfs aanstellerig kan worden gezien ervaart het kind het anders en dat hoort ons uitgangspunt te zijn.