Faalangst. Letterlijk de angst om te falen. Bijna iedereen heeft er wel eens last van, maar bij sommige kinderen neemt het hinderlijke proporties aan. In veel gevallen dachten ze dat ze iets goed begrepen en bleek dat niet zo te zijn. Bijvoorbeeld: je kind krijgt op school breuken. Hij denk dat hij begrijpt hoe het werkt en maakt zn sommen. De volgende dag komt de juf naar hem toe en geeft hem zijn schrift terug, er zaten veel fouten in. Je zoon begrijpt er niets van, hij dacht nog wel dat het zo eenvoudig was! Juf legt het geduldig nogmaals uit en opnieuw denkt je zoon het dan nu echt begrepen te hebben. Maar, helaas weer rode strepen in zijn schrift. Inmiddels twijfelt hij behoorlijk aan zichzelf als het om rekenen gaat. Dus bij het volgende onderwerp is je zoon er al van overtuigd dat hij het niet kan. Rekenen is niets voor hem, hij begrijpt het gewoon niet. Elke keer als hij een toets krijgt slaat hij dicht. Het is té moeilijk en hij weet niets meer. En hij had nog wel zo goed geleerd! Thuis wist hij alles, echt juf! Maar, op school komt het er niet uit.

Zulke verhalen hoor ik vaak bij de aanmelding voor de faalangstreductie training. Samen met jouw zoon ga ik op onderzoek uit hoe het nou komt dat hij telkens een black-out krijgt en vervolgens gaan we onderzoeken of hij écht, écht wel zo slecht is in rekenen. We stellen ons de vraag: Is het écht waar dat jij dit echt niet kunt? Of zijn we dat wellicht gaan geloven, maar weten we het niet 100% zeker? Hierbij maak ik graag gebruik van spelletjes, boeken en het 5 G- model. Dit staat voor Gebeurtenis, Gedachte, Gedrag, Gevoel, Gevolg. Samen ontleden we de Gebeurtenis en bekijken vervolgens wat er kan gebeuren als we je Gedachten resetten. Zou je Gedrag dan ook anders kunnen zijn? Wat voor invloed heeft dat op je Gevoel en vooral op het Gevolg? Je zoon leert zelf ontdekken wat de kracht van gedachten zijn en hoe die hem kunnen helpen. Daarnaast gaan we aan de slag met dingen als sterk staan, ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Daarmee ‘koop’ je als het ware wat meer tijd voor jezelf zodat je zoon ruimte krijgt om te resetten.

Als jouw zoon eenmaal doorheeft hoe hij zelf de negatieve denkspiraal in stand houdt, lukt het hem ook redelijk snel om dit om te denken en dan lost het probleem zich op.

Herken jij je kind in bovenstaand verhaal? Neem gerust contact met mij op. Faalangst aanpakken kan ook prima op afstand!

 

Ps Uiteraard kun je voor ‘jouw zoon’ ook ‘jouw dochter’ lezen en ook die help ik graag met haar faalangst!