Nu de Coronamaatregelen langer duren en ouders en kinderen langer met elkaar thuis zitten ontstaan er telkens meer uitdagingen. Als ouder voel je je tekort schieten omdat je je aandacht moet verdelen over werk en kind. Je werk verwacht dat je ‘gewoon’ je werk doet en ondertussen vragen je kinderen om aandacht. Besef dat je op je werk ook niet acht uur productief bent, dus verwacht dat nu thuis ook niet van jezelf. Probeer een balans te vinden, hieronder een aantal tips:

Ten eerste zorg voor structuur. Sta op een vaste tijd op en creëer een duidelijke werkplek. Wellicht kan er een geïmproviseerd bureau in de slaapkamer gezet worden of kun je de laptop aan de keukentafel openslaan. Ik zag deze week zelfs iemand die een werkplek in de badkamer gecreëerd had omdat haar man overdag lag te slapen in hun éénkamer appartement. Door een werkplek te creëren kun je er ook bij vandaan lopen, dat geeft rust en ruimte. Voor kinderen is het op deze manier ook helder: als mama/papa in die kamer is dan is ze aan het werk.

Daarnaast is het van belang dat je duidelijk bent naar je werkgever, je partner en je kind(eren). Wees realistisch en kijk wat voor jou haalbaar is. Eerder opstaan en alvast mails beantwoorden? Videocalls naar de avond verschuiven? Een andere optie is om na ieder uur 15 minuten pauze te houden. Zet een timer of kookwekker en laat je kinderen je verrassen als het uur voorbij is. In dit kwartiertje pauze kun je even aandacht geven aan je kind(eren). Eet een fruitje, drink iets samen en kijk wat zij het afgelopen uur hebben gedaan. Kinderen willen nog wel eens vergeten wat er afgesproken was. Het kan helpend zijn om ze eraan te herinneren dat ze je niet mogen storen door bijvoorbeeld een stopbord (getekend door de kinderen) op je deur te plakken. En, waar mogelijk, wissel elkaar af als ouders. Deel de dag in in werkblokken en kijk hoe je elkaar hierin kunt ondersteunen.

Ten derde zorg dat je kinderen ook iets te doen hebben terwijl jij met je job bezig bent. Zorg voor variatie en geef ze doelen. Veel scholen voorzien in de doelen met huiswerkopdrachten. Voor de jongere kinderen kan het helpend zijn als er verschillende ‘hoeken’ gecreëerd worden in huis. Denk aan een huishoek, bouwhoek, knutselhoek, etc. Wellicht kun je tijdens een pauze de klei klaarzetten en een volgende keer komen theedrinken in de huishoek? De juf van mijn dochter had daarnaast nog een leuk idee voor oudere kinderen: laat ze hun dag vloggen met een (oude) telefoon en jou laten zien op een geschikt moment. Een mooie manier van uitgestelde aandacht!

En, als laatste zorg voor een werk- privé balans. Heb je je werkzaamheden gedaan, zijn alle mails beantwoord en alle verslagen getypt sluit dan ook de PC af en ga genieten van je gezin.

Mocht je er met bovenstaande tips nog totaal niet uit komen en weet je niet hoe je het de komende weken vol gaat houden, bel me dan gerust. Ik luister graag naar je verhaal en denk met je mee naar andere oplossingen.