Soms is onze dochter er even klaar mee met het hele lockdown gebeuren. Het is niet dat ze niet graag thuis is of dat ze zich constant verveelt, maar meer dat ze graag iets wil doen (zoals bij familie langs gaan, mee naar de winkel of een ijsje halen en op een terrasje opeten) en dat kan nu niet. Onze dochter kan dan echt gaan briezen, de bizon in haar komt naar boven. Ze stampt met haar voeten, briest erop los, kijkt boos en soms wil ze ook schreeuwen en slaan. Vooral dat laatste mag niet, maar ik begrijp haar wel. Die emoties en gevoelens moeten er ook uit.

Ook voor kinderen is deze periode ongekend en onzeker. Ze moeten vriendjes, familie, school en hobby’s missen en dat kan soms even voor verdriet en boosheid zorgen. Zorg dat je als ouder ruimte maakt voor deze gevoelens, dat het er mag zijn. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg als mijn dochter even wil schreeuwen. Het schreeuwen mag alleen achterin de tuin en slaan/schoppen mag alleen op het stootkussen en zeker niet op je zus. Als ouder faciliteer ik wat ze nodig heeft en stel ik grenzen. Vaak kan ze zelf niet verwoorden waarom ze nou plots zo boos/verdrietig werd, maar ik merk dat het haar goed doet als ze de emoties mag loslaten. Soms lukt het haar wel als ze het los kon laten en anders knuffelen we elkaar dan alleen.

Kinderen kunnen veelal nog niet alle emoties en gevoelens benoemen, maar ze zijn er wel. Geef je kind de ruimte om ze te uiten. Wellicht kan het op een kussen slaan, buiten schreeuwen of keihard tegen een bal aan schoppen. Oudere kinderen kunnen opschrijven hoe ze zich voelen en daar proppen van maken om vervolgens weg te gooien. Het uiten van emoties en gevoelens lucht op. Indien je kind er behoefte aan heeft kun je er naderhand nog even over praten. Belangrijk hierbij is dat je het gesprek niet opdringt. Als volwassenen willen we graag alles analyseren en begrijpen, bij kinderen is het er gewoon.

Heeft jouw kind ook de behoefte om zich te uiten, maar werken bovenstaande tips niet, en zoek je een manier die bij je kind past? Ik ben altijd bereid om even mee te denken, dus bel me gerust.